nl-NL English (United States)
METEN MET LICHT
Meten met licht heeft veel voordelen:
 • Ongeëvenaard betrouwbaar en nauwkeurig 
 • Metingen niet beïnvloed door elektromagnetische inductie 
 • Geen bewegende onderdelen, de passieve fiber dient als meetelement 
 • Ongevoelig voor corrosie, vocht, water en trillingen 
 • Geen drift, zelfs niet over periodes van meerdere tientallen jaren, dus (her)calibratie niet vereist 
 • Volledig gecompenseerd voor variaties in temperatuur 
 • Door zeer geringe afmetingen overal in te bouwen 
 • Meerdere sensoren (tot wel 30) in serie te plaatsen dus minimale bekabeling 
 • Bestand tegen de meest vijandige milieus zoals subsea offshore, agressief grondwater
 • Intrinsiek veilig dus zonder extra maatregelen toe te passen in een explosiegevaarlijke omgeving 
 • Duurzaam: het silica van de glasvezel veroudert niet
Deze eigenschappen maken optische glasfiber sensoren bij uitstek geschikt voor Structural Health Monitoring.

Downloads:
STRUCTURAL HEALTH MONITORING (SHM)
SHM stelt beheerders/eigenaren in staat de constructieve integriteit van een kunstwerk gedurende de gehele levenscyclus te monitoren en het object desgewenst van tijd tot tijd "aan de hartbewaking te leggen". Hiertoe worden de sensoren permanent geïntegreerd (b.v. ingestort) in of gemonteerd op de constructie. Het grote voordeel van onze optische reksensoren is dat zij over een veel groter bereik (0,30 tot 2,00 m) meten dan traditionele sensoren. Dit leidt tot een veel nauwkeuriger en realistischer beoordeling van de actuele conditie van het kunstwerk als geheel, zeker als het gaat om relatief inhomogene materialen als gewapend beton. Op basis van continue real-time meting waarschuwt SHM onmiddellijk als het gedrag of de belasting niet in overeenstemming is met het ontwerp.

Voorbeelden van door ons gerealiseerde SHM toepassingen zijn:
 • HSL: Permanent monitoringsysteem van 378 sensoren gemonteerd op 126 locaties verspreid over het traject Hoofddorp-Breda. De sensoren registreren laterale en verticale verplaatsingen met een nauwkeurigheid van 0,05 mm. 
 • Diverse kademuren: real-time monitoring systemen voor deformatie van de kadewand, dreigende ontgronding achter de kade, groutankerkrachten, (grond)waterstanden, bovenbelasting van de kadeconstructie en van het terrein achter de kade. 
De kosten van een SHM systeem bedragen in het algemeen niet meer dan 1 tot 2 % van de investeringen in de bouw van het kunstwerk zelf. Wij leveren complete SHM systemen inclusief system engineering, installatie, commissioning, start-up en (desgewenst) data management. In het laatste geval kunnen onze opdrachtgevers inloggen op onze web server. Als vooraf ingestelde meetwaarden worden bereikt ontvangt de opdrachtgever automatisch een alarm c.q waarschuwing via SMS en/of e-mail.

Download:

WIRELESS SENSING
Het systeem bestaat uit een aantal op het object te bevestigensensor nodes die draadloos communiceren met een gateway node. Één enkele gateway node kan tot 1000 sensor nodes bedienen. De gateway node stuurt de meetdata, eveneens draadloos, naar een server. Via ons web platform Livesense worden de data voor de gebruiker ontsloten.De parameters die met het systeem kunnen worden gemeten zijn trilling, rek, inclinatie, verplaatsing, temperatuur en vochtigheidsgraad.

Bij uitstek de technologie om de conditie van bestaande kunstwerken al dan niet dynamisch te monitoren.
 
Download:

  PROJECTMONITORING
  Ook als het gaat om het monitoren van het gedrag van een constructie over een beperkte periode zijn optische glasfiber sensoren vanwege hun bijzondere eigenschappen de beste keuze. Er zijn verschillende sensoren voor het meten van rek, verplaatsing, spanning, temperatuur, niveau, druk en zelfs grondwaterspanning, ook voor dynamische metingen. Desgewenst verzorgen wij zelf de uitlezing en rapportage. In geval van real-time monitoring leveren wij het systeem compleet met draadloze data acquisitie via WIFI of telecom netwerk. Er is een uitgebreid pakket software beschikbaar dat aan de wensen van de opdrachtgever kan worden aangepast.
  STRUCTURAL MONITORING VAN GEBOUWEN
  Een Structural Health Monitoring systeem bestaande uit optische glasfiber sensoren waakt 24 uur per dag over de constructieve integriteit van een gebouw. Het genereert een alarm zodra de spanningen of vervormingen van een kritisch constructieonderdeel vooraf ingestelde waarden bereiken. Er kunnen meerdere opvolgende alarm-/waarschuwingsniveaus worden ingesteld zodat de gebouwbeheerder adequaat actie kan ondernemen. In het ergste geval kan hij tot ontruiming besluiten. De recente geschiedenis heeft geleerd dat een structural monitoring systeem geen overbodige luxe is. Het ontbreken daarvan in door het publiek gefrequenteerde gebouwen is daarom maatschappelijk onverantwoord. En zeker als wordt bedacht dat de kosten slechts enkele procenten van de bouwsom bedragen.

  Het SHM systeem komt tot stand in nauw overleg met architect, constructeur en gebouwbeheerder/-eigenaar.
  DIVERSE SENSOREN/INSTRUMENTATIE
        

  Diverse sensoren/instrumentatie:

  • Vibrating Wire rekopnemers
  • Temperatuursensoren
  • Pendulums
  • 3DeMon remote sensing via laser robot
  • SenseCore corrosion monitoring van wapeningstaal
  • Verplaatsingssensoren
  • Dataloggers
  Downloads:
  Vrijwaringsclausule   Copyright 2016 by Inventec B.V.